Nedovoleného odkládání odpadů k popelnicím na směsný odpad

24.03.2024 20:54

Dobrý den,
z důvodu narůstajících případů nedovoleného odkládání odpadů k popelnicím na směsný odpad, respektive na místa kolem jejich klecového ohrazení (viz fota v příloze), upozorňuje výbor SVJ na skutečnost, že se jedná o přestupek dle Zákona o odpadech č.185/2001 Sb. a podle § 69 odst.2 tohoto zákona lze uložit za takové jednání pokutu až 50.000 Kč.
 

Takto odkládaný odpad není odvážen komunálními službami hlavního města Prahy. V okolí popelnic tak vznikají nepovolené (černé) skládky, které mohou být pokutovány dle výše uváděného zákona.
 
Vezměte prosím tyto tyto skutečnosti na vědomí.
 
Vlastníky bytových jednotek (BJ), kteří je pronajímají a kteří jsou částečně spoluzodpovědní za dodržování zásad společného soužití v domě jejími podnájemníky, výbor SVJ žádá, aby všechny své podnájemce při podpisu podnájemních smluv na tuto skutečnost důrazně upozornili, zvláště pak podnájemce jiných národností, kteří pravidla nakládání s komunálním (domovním) odpadem, platná nejen na území Hlavního města Prahy, evidentně neznají.
 
Nejvíce se černé skládky vytváří právě v době rotací podnájemníků - při opouštění a znovu obsazovaní BJ.

Společné prostory domu a popelnic jsou monitorovány a zřizovatele černých skládek lze tak zpětně identifikovat.

Domovní odpad patří do popelnic na směsný odpad, do popelnic na tříděný odpad nebo na oficiální městské skládky, jejichž dostupnost lze dohledat na webových stránkám Hlavního města Prahy.
 
Děkujeme za pochopení
Za výbor SVJ pro dům Na Proseku č.p. 845
Předseda výboru